KEBABREPORTERS

De site waar het allemaal om draait.

KEBABREPORTERS header image 2

Leeman Döner, twee jaar later.

9 januari 2011 door Bas · 21 reacties

In 2009 werd deze bekende toko in Amsterdam al eens bezocht door Peter, wat resulteerde in een recensie die er mocht zijn.
Het is inmiddels twee jaar later en tijd voor een nieuw kritisch bezoek.
De standaard moet hoog blijven en we kunnen niet altijd maar terugkijken naar kebabs die we in het interbellum aten.
Without further ado, de Leeman Döner!

Na een behoorlijk aantal weekenden te lui zijn om op de fiets te stappen, was het gisteren eindelijk zover.
Ik zou naar de van Woustraat fietsen om de infamous Leeman Döner te testen.
Toen we in 2010 naar dat suffe, snel te vergeten, hiphopfeest Appelsap gingen, was hij gesloten.
Dus bezocht ik uit kebabnood de suffe, snel te vergeten en inmiddels een stil faillisement gestorven Dönerium aan de overkant.
Wat een kutdag was dat zeg.
De Leeman Döner dus. Veel over gehoord. Ze maken in ieder geval hun eigen brood.
Na een stief kwartiertje fietsen parkeerde ik mn stalen ros naast nummer 160 en stapte verwachtingsvol naar binnen.
Zo, het is me een partij warm hier binnen!!! Een kleine ruimte vol dikke spitten en drukdoende Lee-mannen (en vrouwen).
Dit is een tent waar het altijd aan is; er staan nu dan ook vier, vijf man binnen te kanen en te bestellen.
De keus is kip of lam, ik betaal twee euro.
Erg snel krijg ik mn schatje in de handen gedrukt.
Buiten, aan een statafeltje, begint het werk.
Wat meteen opvalt aan deze döner is het brood. Zelfgemaakt. Lekker dun brood met redelijk wat meel of wat dat witte spullie ook is.
(hoe zeg je dat?? het geeft af? je fikken worden er wit van?)
Goed.
Het werkt; het brood is erg lekker en eet goed weg.
Ook heb je het idee, nee, het IS zo, dat je meer vlees dan brood hebt. Significant meer vlees dan brood.
Het vlees is zoals verwacht vers van de rol en smaakt fijn. Ik twijfel of het lam is…maar lekker is het wel.
De sambal is precies goed, de knoflooksaus is wat matig. Daar mag meer van het hoofdingrediënt in.
Wel lekker grote flessen op tafel trouwens.
Het enige, echte, minpuntje is dat het qua groente hoort bij de Twilight Zone die twee-eurokebab is.
Er zitten verdomme alleen wat sliertjes sla op.
Nou zie ik verderop tomaat en wellicht nog veel meer handel, maar dat is schijnbaar voor andere gerechten ofzo.
Jammerdepammer…misschien dat ze wat extra’s zouden kunnen doen, dan stijgt de Leeman meteen hard in de ranking.
Oordeel; goeie tent, dat brood kickt ass, jammer van het groenvoer.

https://www.google.nl/maps/place/Van+Woustraat+160,+1073+LW+Amsterdam/@52.3524302,4.9029873,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47c6098f0fc80a73:0xa179c839297f686f?hl=nl

Tags: · , , , ,

21 reacties tot nu toe ↓

 • 1 bert // jan 9, 2011 at 20:01

  bloem…

 • 2 bob kepap // jan 23, 2011 at 07:39

  Als carnivoor zou ik wel om die sla heen kunnen eten. Klinkt toch wel goed…. en mooi beschreven.

 • 3 Rob // mei 11, 2011 at 19:19

  Dus Leeman doet het hem nog steeds… mooi vroeger was Leeman gewoon een ouderwetse Hollandse Amsterdamse bakkerij. Historisch niet geverifieerd word on the street is: Zoonlief wou tent niet vernemen, Turkse stageloper / medewerker-in-opleiding wel. Die had inmiddels dus prima Hollands brood leren bakken en voegde er de Doner succesformule aan toe. De grap is: bij de Turkse bakker koop ik geen brood. Is wit brood. Vult niet. Goedkope meuk brood. Nee ik ga voor de Hollandsche Vol Tarwe Brood- als ik brood koop. Maar die bakkers verkopen meestal weer geen doner. Leeman is dus de ultieme megamix waar het beste van twee werelden samen komen: je kan er gewoon een hlafje bruin halen, met volle tarwe korrels- EN een perfecte doner.

 • 4 Rob // mei 11, 2011 at 19:27

  Overigens zou deze site ook even melding moeten maken van de Van Wou Kebabooorlog uit ik meend 2003 / 2004. Toen begon de hele straat daar doners te verkopen en een prijzen-oorlog volgens het boekje volgde. Elke student economie zou dit eigenlijk als base casus moeten kunnen opdreunen. De prijs zakte tot onder de 2 euro, sommige gingen zelfs voor de 1 euro. De kwaliteit zakte evenredig hard. De vraag was al snel: op welk prijspunt zal de doner prijs zich maximaal efficient stabiliseren? Welnu, het feit dat Leenman dus beter broodjes maakte trok de mensen over de streep om daar de doner te kopen. Daardoor kon Leenman ook vaker vesre kebab aanrukken, oftewel: versere kebab. Dus na verloop van tijd ging de doner kwaliteit bij Leenman ook omhoog. Daardoor gingen er nog meer mensen naar Leenman. De doner-concurrentie verderop in de straat moesten hier en daar het loodje leggen. En uitendelijk kon Leenman de prijs omhoog gooien naar ik meen 1.50 toen. Dat het nu 2 kost is ok dat is gewoon inflatie correctie.

 • 5 bas // mei 11, 2011 at 19:57

  we hebben de döneroorlog weleens de revue laten passeren…tegenover de leeman zat eerst Dönerium, een intens rotte zaak, die nu gelukkig alweer over de kop is gegaan. We houden de vinger aan de etterende dönerconcurrentie-pols

 • 6 Rob // mei 11, 2011 at 20:09

  Ah! gelukkig het staat ergens op deze site dus, voor het nageslacht. Gelukkig want daar ging het mij om. Dus het was Dönerium? ja dat was het. Inderdaad. Broodje pure ellende verkochten ze daar. Overigens ken ik de voormalig boven buurman van Leenman (hallo Dimitri!) Die is dus verhuisd vanwege.. hou je vast: de dagelijkse doner geur die door de vloerplanken omhoog kwam. Ik geloofde hem niet, dat leek me juist een soort Walhalla?! Maar hij zweert dat aan het eind van de dag de oude doner geur, nadat het vers gebakken was, in een soort ranzige oude vlees geur verandert. Ik kan het me niet voorstellen, maar schijnt dus echt zo te zijn. En ’s ochtens meurt dan je bankstel en je kleren naar oude dode vette doner. Werd ie helemaal niet goed van na verloop van tijd. Zo dicht bij Leenman doner wonen en dan.. weggaan. Ik geloof het nog steeds niet.

 • 7 bas // mei 11, 2011 at 20:17

  ik geloof het meteen……als je teveel en te vaak met die handel wordt geconfronteerd, raak je bijna vegetarisch. Let wel, bijna..

 • 8 Delicatesther // mei 11, 2011 at 20:42

  Bas, ga je mond spoelen. Met dönervet.

 • 9 Kebabshut bij het Amstelstation (DC revisited) // jun 14, 2011 at 08:17

  […] bord meldt u dat broodjes kebab hier voor 2,75 te verkrijgen zijn. Een paar centen duurder dus dan Leemann doner in de Van Woustraat, alwaar mijn destijds toevallige honger zich ontplooide tot een ware liefde […]

 • 10 Captain Kebab // jul 3, 2011 at 00:27

  Ik was gisteren eventjes bij de Leeman. Volgens mij hebben ze de broodjes flink kleiner gemaakt. Of de zakjes zijn aanzienlijk groter….

  Eerder paste het zakje er amper omheen en nu kunnen er wel anderhalf broodje in het zakje.

  Afijn, 1 augustus ga ik weer kijken. Tot die tijd zijn ze naar Kebabistan.

 • 11 Lauw // jan 27, 2012 at 16:41

  Lekker, vandaag voor het eerst gelunched, maakt de kantoor verhuizing een stukje dragelijker… (voorheen zaten we tegenover de uva)

 • 12 Wukkie // mrt 25, 2012 at 09:18

  Nou Leeman is voor mijn de beste Dönerzaak in Amsterdam, Waar kan je zo een lekker broodtje halane voor maar 2 EURO nergens dus, Ga zo door mensen van Leeman Klasse zaak prima mensen daar altijd vrolijk en behulpzaam.

 • 13 Captain Kebab // mrt 25, 2012 at 22:31

  Hey Wukkie, die kebabbers bij Leeman gaan je niet extra betalen als je hier wat aardigs zegt hoor.

  Leeman is supersheep (donergrapje, cheap, je weeeeet togg aiiii) en dat is hun sterke punt. Het maakt het tot de ultieme kebabhut voor wanneer alle restjes wijn uit de lege flessen op zijn, de augurken uit de koelkast dienen als maaltijd en je zelfs veinst geen zin te hebben in een halve liter best bier. Maar om nou te zeggen dat ze de beste kebabzaak zijn van Amsterdam…

 • 14 Jan Beton. // mrt 25, 2012 at 23:38

  Tja. Dappermarkt. Ibo’s. Iets met eenzame hoogte. Voorbeeldfunctie. Gaat eigenlijk voor elke kebabsnijder op die denkt hier tegen ons in te moeten gaan. Ga er eens eten. En ga dan bij je zelf te rade.

 • 15 wukkie // apr 8, 2012 at 18:49

  HEY Captain Kebab

  De waarheid mag gewoon gezegt worden
  EEN HEERLIJK BROODJE VOOR MAAR 2 EURO`S

  En het is gewoon waar de beste Kebazaak van AMSTERDAM

 • 16 Tedje Agga // apr 9, 2012 at 10:27

  Nee dat is Oke op de Dappermarkt.

 • 17 Robert // okt 8, 2012 at 17:43

  Kom net van Leeman. 2 broodjes Döner, kalfsvlees. Verder hebben ze kip. Eerste broodje smaakte gelijk erg flauw. Geen smaak aan het vlees wharsoever. Sambalsaus is wel okee. Tweede broodje heb ik na 2 happen weggegooid. Gewoon niet lekker! Jammer

 • 18 bayram ozkan // aug 1, 2013 at 15:44

  wel geniaal dat niemand meer lam durft te zeggen.

  ook de heren en dames van de Leeman al die jaren ja het is lam en nu na het uitzending van de keuringsdienst van waren zeggen ze kalf

 • 19 FromAmsterdamWithLove // dec 25, 2013 at 13:21

  Leeman… onlosmakelijk verbonden met het woord ”Kebab”. In Amsterdam en omstreken is het een begrip geworden. Toen ik daar broodjes at, zag ik een keer een wat ouder stel praten met één van de werknemers, en hoorde dat ze iedere week van ver naar de zaak toe kwamen om te smullen. Ook zag ik dat Tram 4 vaak een pitstop maakte precies voor leeman om de broodjes op te halen die besteld waren. En Telkens als ik daar weer was zag ik afroman die Altijd 2 kip met alleen kip achter elkaar bestelde. En dan de politie, brandweer en ambulancebroeders die bijna elke dag hun lunch op kwamen halen. Ik stond een keer op mijn beurt te wachten in de zaak en zag voor mijn neus een enorme stapel folie: een bestelling van 65 broodjes voor 1 klant, terwijl er zich buiten een rij vormde die bijna tot aan de hoek reikte. En dan hebben we het nog niet eens over konninginnedag of oud en nieuw. Dit is niet alleen een plek waar je lekker kunt eten, maar het is een deel van de stad geworden, een deel van Mijn stad

 • 20 Jackie Super Crackie // dec 25, 2013 at 13:41

  Die DONOR IS SPAAAAAAANG !

 • 21 Mike // aug 17, 2014 at 21:46

  Had gisteren kapsolon besteld , maar de patat warmen ze gewoon op ipv vers gebakken patat.
  Ik
  Hoorde dat het geen halal vlees isc

Reageer