KEBABREPORTERS

De site waar het allemaal om draait.

KEBABREPORTERS header image 2

Kiosk Autobusova Stanica, Bratislava

11 maart 2014 door Bob Kepap · Geen reacties

Slowakije is een lelijk land, met lelijke mensen. Ze spreken er geen Engels, Duits of Tsjechisch, en van schaatsen krijgen ze het aan hun rug.
Ze hebben een vliegveld, maar vreemd genoeg is de slimste manier om te komen het vliegtuig naar Wenen en dan met de bus naar Bratislava. Mooie rit. Prachtige dorpjes, oude kastelen op schitterende heuvels… en dan ga je de grens over.
Op een “nog ok” hevel ligt een “gaat wel” plaats met als hoogste punt een kasteel.
Als je dichterbij komt verdwijnt dat alles achter gedateerde Oostblok flats, waar voetgangers iedere afstand drie keer afleggen omdat ze constant om fout geparkeerde auto’s moeten heen draaien, terwijl echte reizigers in verouderde trolleybussen merk “Skoda-van-voor de VW overname” worden voortgesleurd.
Bratislava 030

Door de stad loopt de Donau die, vooralsnog vruchteloos, deze uitwas van menselijk vestigen probeert weg te spoelen.
Ik snap Slowakije ook niet. Vrij Brabant onder Prins Carnaval, Vrij Limburg onder Prins Peroxide en Frieland boppe onder Prins Sven kan ik me voorstellen. Zelfs de Vlaamse Republiek onder Guus Flater is voor mij nog een tamelijk serieuze optie.
Maar Slowakije? Het klinkt als vrij Drenthe met Daniël Lohues als nationale held, ok, in hun geval Adriana Sklenaříková.
Los van het Slowaaks, waardoor niemand met ze wil praten, is er geen rechtvaardiging voor deze staat.
Ondertussen brengt de bus je naar Autobusova Stanica. Het bus station. Aan de achterkant staan de bussen. Dat is de makkelijkste manier om de voorkant en de achterkant van elkaar te onderscheiden. Voor mensen met veel oog voor detail, de achterkant is ook marginaal lelijker, en aan de voorkant staat een werk.
Dat zie je trouwens vaker. In geval van twijfel wordt aan de voorkant een kunstwerk gezet. Nu was geen kunstenaar beschikbaar, dus is er alleen een werk.
Of ik zou tekort moeten schieten in het mij verplaatsen in de Slowaakse geest, mogelijk is dit werk het definitieve summum van de Slowaakse artistieke school. De tegenhanger van de Praagse lente, de Bratislaafse “Winter is coming”.
En als je dan uitstapt…. Heb je honger.
Voor het station (heb je opgelet: marginaal minder depressief, met werk) staan wat troosteloze kiosken op een rijtje. Haveloze uitgiftepunten van zaken die in fatsoenlijke samenlevingen al lang zijn opgeslokt door supermarkten.
Een er van is een kebabtent Een hoog geblondeerde Slowaakse kijkt me door een luikje aan.
“Kebab Placke” vraag ik. Naast de vrouw staat een miezerige kiprol te draaien. De temperatuur lijkt alleen ingesteld voor het creëren van de perfecte leefomgeving van Salmonella.
Ze doet een greep achter zich een trekt een plastic zak met Durum vellen en een plastic bak met sla naar zich toe. De bak is schoon en de sla, zeker afgezet tegen de omgeving, fris.
Ui? Chilisaus?
Het antwoord is twee keer ja. Niet dat ik nu zo voor Chilisaus op de kebab ga, maar het is een ja/nee keuze. Nee is de keuze “geen saus”
Vervolgens wordt ergens vlees tevoorschijn gehaald. Het is kip, en is twee keer door de shredder gegaan. De kou is er af, maar verder is de temperatuur ver onder de door Salmonella geprefereerde instelling en die van mijn smaak appreciatie.
Het kippenhaksel wordt met grote zorgvuldigheid over de theoretisch opgewarmde durum uitgespreid. Ook de groente en saus worden met vakmanschap aangebracht.
De hoeveelheden zijn, afgezet tegen de deeg laag meer dan ok.
Samenvattend zijn de groenvariatie, de kip en de saus onder de maat. De prijs, de verdeling en de hoeveelheid zijn goed. In combinatie met de manier van bereiden, het mooiste wat ik hier tot nu toe heb gezien, kom ik tot twee sterren.
Wie de zijuitgang neemt kan ook bij Döner nr 1 terecht. Althans, nadat de vogeltjes zijn vertrokken en de bellen zijn gestopt (Voor hen die niet naar tekenfilms kijken: nadat de effecten van het met de kop tegen de muur lopen zijn afgenomen). Er is namelijk geen zij uitgang. Maar er zijn wel meer troosteloze kiosken. En meer kebab.
En toch wordt het er niet mooier op.

https://www.google.nl/maps/place/Bratislava,+AS+Mlynsk%C3%A9+Nivy/@48.1468811,17.1282978,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x476c8939b644b047:0x17b4dca3dc8cc86f?hl=nl

Tags: · , , , , , ,

0 reacties tot nu toe ↓

  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer