KEBABREPORTERS

De site waar het allemaal om draait.

KEBABREPORTERS header image 2

Den Haag, De Vegetarische Snackbar

18 februari 2015 door Delicatesther · 15 reacties

DSC_0374

Ze hebben lef. De Vegetarische Snackbar. We werden uitgenodigd om met zijn drieën hun vegetarische kebab te proberen. Jan en Delicatesther durfden dit aan en sleepten een vegetarische vriendin (Marloes) mee om haar mening te geven. Helaas willen we allemaal onze mening blaten, dus het is een driedubbel verslag geworden. Kijk zelf maar of je ze allemaal aandurft of wil kiezen.

Het verslag van Delicatesther lees je direct hier onder, het verslag van Jan Beton staat hier en het verslag van Marloes lees je hier.

Verslag van Delicatesther

Oh oh oh, dit gaat ons likes kosten.

Ik roep al jaren dat ik meta-vegetariër ben. Ik eet met liefde beesten die alleen planten eten. Hier hou ik me niet heel trouw aan, af en toe eet ik ook best een dier dat ook dieren eet. Die at dan vast wel weer alleen planten, en nou ja, uiteindelijk ben ik dan vast wel weer verantwoord bezig. Bovendien ben ik opgevoed door een vrouw die niet snapt waarom vegetariërs verschil zien tussen verschillende organismes. Zou het blaadje sla dan geen pijn voelen? We weten het niet, dus onderscheid maken is achterlijk.

De bio-industrie is fout bezig, geen discussie. De dieren die we eten verdienen betere behandeling en mensen mogen bewuster zijn van hetgeen wat op hun bord ligt. (Daar gaan likes nummer één, twee en drie). Nu de ethisch verantwoorde disclaimer uit de weg is: ik zal van mijn leven nooit vegetariër worden.
Maar dan nu de reden dat ik denk dat dit verhaal écht volgers gaat kosten: ik ga jullie De Vegetarische Snackbar aanraden. Een paar weken terug kregen we het verzoek om langs te komen. Dat vind ik al stoer. Bewust vragen om een recensie. “Omdat ik in ieder geval kan rekenen op een dosis nuchtere eerlijkheid,” aldus het contactpersoon.

Een bezoekje aan hun locatie te Den Haag HS dus (Toekomsttip van een blondine: dat staat voor ‘Hollands Spoor, niet ‘Hoofd Station’). Stationsplein 5a.
Ik ging voor het ‘Broodje Karma Speciaal’ á €7. Gek dat een product zonder dier meer geld kost. Enfin. De naam vind ik stuitend, het geitenwollensokkenhippyisme (ja dat is een woord) druipt er van af. Ik haat Bhuddabeeldjes en ik haat mensen die zich superieur voelen omdat ze vinden dat ze meer van de natuur houden dan ik. Dat doe je niet, ik heb alleen een andere mening over hoe we ermee omgaan.

Goed, broodje Karma Speciaal. Ik mag kiezen tussen wit en bruin brood. Ehh… Oké, doe maar bruin dan? Groenvoer bestaat uit het vlees (huh?), sla, tomaat, gebakken rode ui en gele paprika. Ik laat de champignons achterwege, ben ik geen fan van. Ook krijgen we twee flessen met standaard knoflooksaus en chilisaus mee. Het ‘vlees’ heeft de structuur en smaak van kip. Bizar. Niet het beste vlees ooit, maar ook zeker niet het slechtste. Het smaakt daadwerkelijk gewoon naar vlees.  Het bruine brood is best lekker en geen stoorzender, maar ik denk toch dat ik een volgende keer voor wit zou gaan. Wel leuk voor de afwisseling. De gebakken paprika en ui maken voor mij dit broodje. Toch weer die extra’s, die ik bij zoveel ‘gewone’ broodjes kebab mis. Het totaalplaatje is een smakelijk, groot en goed vullend broodje.

Ik waardeer de ballen van De Vegetarische Snackbar. Voor hen die graag een broodje vlees zonder vlees willen en bereid zijn om geld neer te leggen is dit een uitstekende optie. Voor hen die een broodje willen waar nét even wat meer aandacht aan besteed is ook. Drie van de vijf levende schapen.


Verslag van Jan Beton

Stel, je hebt iemand vermoord en begraven. Zou je dan aan de politie gaan vragen wat ze van je verstop technieken vinden? Of je hebt een tekening gemaakt van een profeet, die toevallig ook nog Mohammed heet. Zou je dan vragen aan IS wat ze er van vinden? Lijkt me niet, tenzij je een doodswens hebt, of ballen van onmenselijke afmetingen. Dus ons vragen langs te komen in je fucking vegetarische snackbar vergt wat moed. En natuurlijk komen we dan.

Een snackbar zonder vlees is als ehh, nee, daar ga ik niet aan beginnen. Een miljoen miljard vergelijkingen komen in mij op. In de woorden van Delicatesther haar kebaboom:

Alcoholvrij bier en decaf-koffie zijn uitvindingen van de duivel, dat is algemeen bekend. Ik ben geneigd vegetarische kebab in hetzelfde rijtje te zetten.

Ik kan niet anders dan me daar bij aansluiten.

Grappig detail, deze snackbar is geopend door Marianne Thiemen. Toen ik nog iets jonger was heb ik wel eens op haar gestemd. Voor de fuck of it. We moesten toen nog wekelijks naar de stembus (zo’n beetje), ik had toch geen vertrouwen in de politiek en het was een lekker stukje vlees. Iets waar zij op tegen is, dus tja, het leek me leuk om dan juist maar op haar te stemmen. Zoals wel vaker met stemmen hielp het geen zier en kon ik een week later weer de gang naar het stembureau maken. Ik heb ook nooit iets van Thiemen mogen proeven, maar dat terzijde.

Bijzaken Jan, bijzaken. Tijd om mijn licht over het broodje dode plant te laten schijnen. Ik ging voor een karma super de luxe of iets dergelijks. Waar je dus de hoofdprijs voor betaald; 8 euro. Vegetarisch zijn is blijkbaar een dure hobby. Ik kreeg wel de keus tussen vegetarische kaas of veganistische. Een broodje zonder vlees valt nog te overzien, maar veganistische kaas gaat me dan toch echt te ver. Het broodje zelf was prima, al gaat mijn voorkeur toch uit naar een broodje dat iets meer geroosterd is. Hetgeen dat voor kebab door moest gaan (of shoarma, zo je wilt) leek qua structuur wel wat op vlees, en qua smaak was het een soort erg laffe kip. Omdat alles wat onbekend is naar kip moet smaken. Normale kipkebab heeft nog wel eens de neiging naar Cup-a-soup te smaken, deze dus totaal niet. De extra’s waren goed, kaas dus, champignons en paprika.

Geen idee hoe ik dit broodje goed moet beoordelen. Als ik het als een broodje kebab beschouw was het niet eens zo heel erg verkeerd. He wat? Schrijf ik dit echt? Ja. Als hier daadwerkelijk laffe kip op had gezeten was dit broodje alsnog boven gemiddeld geweest, maar dat is mede te danken aan de extra’s. Al zou de prijs mijn eindoordeel wel weer wat naar beneden halen.
Als kebabliefhebber kun je dit broodje dus lekker links laten liggen. Voor een stuk minder geld heb je een echt broodje kebab. Maar mocht je ooit in een situatie terecht komen waarin je indruk wilt maken op een vegetarisch iemand, of je wilt die persoon zo dicht mogelijk laten komen bij onze liefde voor kebab, dan ja. Dan zou ik hier een broodje halen. Wie weet gaat die persoon dan nog eens aan zichzelf twijfelen, krijgt zin in echte kebab en stapt over. Hoppa, punten voor jou, weer een aan onze zijde!


Verslag van Marloes

In het reisgezelschap van de kebabreporters bevond zich deze keer ook een bijzondere gast; een vegetarie, aangenaam. Begin nu niet meteen te bitchen over zielige beestjes, ik zwaai ook niet met een corrigerend vingertje. Daarnaast schrijf ik een stukje op een site die volledig in het teken staat van vlees. Zegt genoeg lijkt me.

Toen me gevraagd werd of ik mee ging om vegetarische kebab te proeven, was ik nieuwsgierig, maar sceptisch. De meeste vleesvervangers die pretenderen te smaken naar echt vlees zijn compact, droog en smaken naar karton. Lekker vooruitzicht.

Het broodje dat we voor onze neus krijgen ziet er goed uit. Goed gevuld met ‘vlees’ en lekker veel groente. Ze weten de vega tot dusver happy te houden bij de Vegetarische snackbar. Het is ook maar goed dat we gericht voor de kebab gingen, anders had ik dus echt een keuzeprobleem gehad (heb ik vaker als er meer dan twee opties blijken te zijn)
De eerste hap is eigenlijk best raar. Het ‘vlees’ smaakt zoals ik me herinner dat kip smaakt. Het is mals en heeft zelfs een soort vetrandje dat wegsmelt op je tong. Het enige waar ik aan kan ontwaren dat het hier om een vleesvervanger gaat is het feit dat het net iets compacter is dan mijn kipherinnering. Wat ik zelf ook erg lekker vind, is de manier waarop het vlees gekruid is. Veel vleesvervangers smaken vlak en/of zout. Hier hebben ze hun best gedaan. Dat maakt dat de kebabbeleving nog dichterbij komt.

Je zou mij niet horen klagen als er een equivalent van de Vegetarische snackbar in mijn woonplaats geopend zou worden. Dan neem ik ook uitgebreid de tijd om het hele assortiment tot me te nemen.

https://www.google.nl/maps/place/Stationsplein+5A,+2515+BT+Den+Haag/@52.0701493,4.3210421,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47c5b71fddb93c3f:0xe0a9164216d15782?hl=nl

Tags: · ,

15 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Jurgen // feb 19, 2015 at 09:02

  Beste reporters en Marloes,

  als ik Willem Alexander was dan zouden jullie een lintje van me krijgen voor jullie grandioze tekst!! Dat jullie überhaupt bij ons langs zijn gegaan getuigd van respect dat jullie openstaan voor alle gevoelige organismes op deze planeet. Ik wil jullie onwijs bedanken voor jullie recensie en de tijd die jullie hierin hebben gestoken. Tja het ene kebab is het andere niet en dat jullie het alle drie toch boven gemiddeld vonden is een hele eer voor mijn zelf ontwikkelde Karma! Wat ik wel nog wil toevoegen is dat de knoflooksaus meer dan standaard is. Namelijk is deze gemaakt geheel van plantaardige ingrediënten en niet met eieren zoals de als standaard betitelde saus die jullie gewend zijn.

  Nogmaals super bedankt en ik geef jullie zeker vier blije schapen als weder beoordeling!!

 • 2 Eerste Klas Kebabloffer // feb 19, 2015 at 14:45

  Zeven euro is wel dikkie hoor… Aan de andere kant vraag ik me af of het net zo zou steken als ik die 7 euri’s voor hele goede kwaliteit (bio dan maar?) vlees neer zou tellen. Als ik heel eerlijk ben, voel ik double standard bij mezelf dan weer wel. Die vleesvervangers zijn fokkin’ duur in de supermakrt, dus ik kan ook bijna niet anders verwachten.

  Jan’s stuk verbaasde me… heb je wel echt je best gedaan op kritisch te zijn jongen. En was dit trouwens gesponsord?

 • 3 Jurgen // feb 19, 2015 at 15:29

  Nee dit was niet gesponsord! We hebben ze wel uitgenodigd. Ze hebben vrije hand gehad in hun mening en deze zonder ons in te lichten te plaatsen. Het was voor ons dus een enorme gok die we namen. Wat betreft de ingrediënten, onze inkoop ligt bijna op het niveau van het goedkoopste broodje kebab verkoop is!!

 • 4 Leander // feb 19, 2015 at 16:05

  Het klinkt als iets wat ik best wil proberen. Maar 7 euro neertellen voor een broodje groenten is naar mijn idee precies verkeerd. De gemiddelde Nederlander eet teveel vlees, dat is gewoon een feit. Maar door wurgprijzen te vragen stimuleer je het niet om voor iets anders dan een ‘extra kort leven’-plofkip te kiezen.

  Ik eet vlees. Vlees is heilig. Je kunt me midden in de nacht wakker maken voor een pita gyros en je zult me niet horen klagen. Ik eet alleen niet altijd vlees, uit financiële redenen, omdat ik geen zin heb om naar de super te lopen, omdat ik het niet altijd nodig heb en soms omdat het niet eens bij een gerecht past (ja, echt!). Ik experimenteer dus wel eens met andere bronnen van eiwit.
  Bonen, de voor de hand liggende eieren, tofu en doorgekneed deeg, oftewel seitan. Tofu krijg ik maar niet omgebouwd tot iets eetbaars, met bonen en erwten maak ik de heerlijkste falafel en seitan kost niets (33 cent voor een kilo meel, ongeveer 500 gram eindproduct) en wordt in de toko zowaar verkocht als nepkip. Het voldoet aan de beschrijving in het artikel hierboven, inclusief het smeltende vet en alles. Een broodje seitan-kebab zou met een euro al een behoorlijke winstmarge hebben.

  Ik vind het super dat vegetarische gerechten een duidelijkere plaats hebben veroverd op de menukaarten en ik vind het super dat er winkels zijn die inmiddels (eindelijk) spelen met insecten als eiwitdeel van de maaltijd, waarvoor overigens ook met een nier of een edelsteen betaald mag worden. Wat ik alleen echt niet snap, en dat zeg ik zowel als vleeseter als als part-time vegetariër, is waarom het iedere keer weer uit moet zien als vlees en naar vlees moet smaken. Falafel is een voorbeeld van het het wel moet. Het is duidelijk geen vlees en het heeft een eigen smaak, wat een groot deel is van succes ervan. Maar tofu-gehakt en meelwom-burgers? Waarom niet gewoon blokjes gewokte tofu door de noodles of een kommetje gefrituurde buffelowormen bij de frietjes? Waarom moet alles eruit zien als kip?!

 • 5 Jan Beton // feb 19, 2015 at 16:37

  Het stuk schrijven was voor mij een uitdaging, laat dat duidelijk zijn. Maar niet kritisch genoeg? Tja. Ik was tot mijn eigen verbazing best te spreken over dit broodje. Had ik erg moeten gaan zeiken over de prijs? Misschien wel, dat zou ik ook doen bij een normaal broodje kebab. Maar daarvan weet ik dat je voor 4 euro een echt goed broodje kunt hebben, dus alles daarboven vind ik te duur. Maar ik heb geen ervaring met vegetarische broodjes, en hun prijs, dus ik vond het zwak om het verhaal dan maar daarover te laten gaan. Had ik heel erg in de aanval moeten gaan over kruiden? Mijn inziens niet. Ik had er harder in kunnen gaan als groot vlees liefhebber, maar ik vond het echt goed binnen te houden. Als het broodje niet te vreten was geweest, of de service echt kut dan was het al een heel ander verhaal geworden. Iets waar ik stiekem een klein beetje op gehoopt had. Het had me te gek geleken om deze zaak de grond in te schrijven, om aan het stereotype van een vlees etende, bier drinkende, iets te zware Kebabreporter te voldoen. Omdat het voelt alsof we dat horen te doen. Goed, de knoflooksaus mag dan door de eigenaar meer dan standaard genoemd worden, dat haalde ik er niet uit.

 • 6 Eerste Klas Kebabloffer // feb 20, 2015 at 20:55

  Dank voor het ingaan op mijn vraag Jan. Respect ook, dat je bij jezelf bent gebleven en dat je report gewoon eerlijk was. Ik denk trouwens dat je je vergist wat betreft je lezers. Toegegeven: het dillema ligt vaak ook aan mijn kant. Als lezer wil ik de waarheid boven een leugen-lulverhaal. En tegelijkertijd hoop ik ook weer op sensatie. En je recensie bevatte ondanks de milde kritiek wel dat sensatiegehalte. Thumbs up. Ik blijf jullie volgen.

 • 7 Tedje Agga // feb 20, 2015 at 22:47

  Tering lang geleden dat ik hier heb gekeken, laat staan zelf iets heb gepost. Ik reed toevallig net nog langs die vegetarische snackbar en moest toen cynisch lachen en denkbeelding ‘nee’ schudden van ongeloof. Maar het is dus best te vreten??? Bizarre wereld is het toch ook he…

  Groetjes aan mn kebabvriendjes en vriendinnetjes. Lobi.

 • 8 Jan Beton // feb 21, 2015 at 11:59

  Groetjes terug! En schrijf weer eens wat, volgens mij zijn er nog genoeg zaken daar in Den Haag!

 • 9 jurgen // feb 21, 2015 at 14:40

  Jan, dat je het niet opviel is toch een compliment?! ;). Wij proberen zoveel mogelijk zonder dierlijke ingrediënten te werken.

  En Leander, ik snap dat er ook andere manieren zijn om vega kebab te maken maar wij hebben gekozen voor soja omdat ik hiermee een shoarma spit na kan maken en omdat je hiermee de beste smaak en bite beleving krijgt. Wij maken dit ook geheel zelf…geen goedkope massaproductie zoals kebab tegenwoordig is

  Als je een broodje kebab verantwoord zou maken…bio vlees,saus,brood, etc zou gebruiken ik denk dat je dan ook minimaal 7 betaald…maar onze broodjes beginnen trouwens bij 6.

  Vind het sowieso goed dat hierover gepraat wordt….Hoop dat je een keer langskomt als je in de buurt bent!

  gr Jurgen

 • 10 Captain Kebab // feb 22, 2015 at 22:30

  Op het Waterlooplein heeft ook een tijdje zo’n toko gestaan, een mobiele die adverteerde met vegetarische kebab. Ik probeerde me telkens over te halen het gewoon eens te proberen maar het probleem was dat hij naast de gyrosboer stond. Opeens was die vegaboer weg. Maar als ik hem weer tegenkom ga ik het gewoon eens doen!

 • 11 kebaboom // feb 23, 2015 at 04:32

  Heb geen mening over het broodje, want niet geproefd. Vind het wel leuk dat ik geciteerd ben door niemand minder dan Jan Beton.

 • 12 bas // feb 23, 2015 at 14:57

  Ik heb hier niks over te zeggen wat hierboven niet al gezegd is.
  Oh ja!
  Leander zn punt is de mijne….lesbo’s die in de weer zijn met dildo’s vind ik hetzelfde als vleesvervanger op vlees laten lijken! Als je geen hamburger wilt eten, maak ‘m dan ook niet na van tofu.

 • 13 bas // feb 23, 2015 at 15:06

  oh ja toch wel.
  Een broodje zonder vlees MOET wel gepimped zijn met leuke extra’s…als je een broodje pseudo-kebab haalt en er zit een laf schijfje komkommer op met drie slierten ijsberg van vorige week en je lapt 7 euro…dan ben je echt wel over de zeik hoor.

 • 14 Tedje Agga // feb 23, 2015 at 17:43

  Ja Jantje, ik zag toevallig laatst een paar nieuwe kebabpooiers hier in het centrum, waarvan ik er 1 heb getest, maar had toen geen camera bij me en een report zonder foto’s vind ik toy, dus dan maar geen report. Ik zal binnenkort weer eens op pad gaan.

  O en ff for the record: ik zal echt nevernooit van zn lang zal ze leven niet geld uitgeven aan namaakvlees…vegetarische snackbar hahah fucking hell…nee okee laat ook maar, ik ga niet posten wat ik momenteel denk, want dan vallen er gewonden…smaken verschillen gelukkig en ik hou van vlees.

 • 15 Captain Kebab // feb 24, 2015 at 10:03

  Nou Bas, ik vind vleesvervangers niets maar lesbo’s die in de weer gaan met dildo’s vind ik dan weer helemaal geweldig. Behalve dan als het van die ongewassen overbehaarde dreadlock lesbo’s zijn met zo’n stom mutsje op hun betweterige harses, dat vind ik dan weer niets. Die zijn over het algemeen wel vegetarier trouwens.

Reageer