KEBABREPORTERS

De site waar het allemaal om draait.

KEBABREPORTERS header image 2

Ready To Strijk!

29 maart 2011 door Bob Kepap · 10 reacties

Sport maakt hongerig. In mijn geval maakt zelfs denken aan sport hongerig. Dus voordat ik begin aan mijn heroïsche bijdrage aan het wereldrecord onderwater strijken in Oss moet er gegeten worden.
Nu ken ik Oss niet heel goed, dus vooraf even de Google.

Wel eens gedaan? Het valt me steeds meer op dat de meeste hits leiden naar anonieme thuisbezorgclubs. Een laffe poging om de klant in het algemeen en de Kebabreporter in het bijzonder op ferme afstand (van het bereidingsproces) te houden. Zeker na het traumatische verhaal van Bert over noodle kebab is thuisbezorgen voor ons geen optie.
Uiteindelijk kom ik door googelend uit bij restaurant Üssen. Tom-Tom brengt ons er feilloos heen. Voor de deur van Üssen staan wat wezenloos kijkende niet passende petjes. Van die typen die te dom zijn om die bandjes op de petjes te snappen en dit gebrek afdoen met de geloofsovertuiging dat het mode is. Hangend over hun scooter dromen ze van de dag dat ze zoveel benzine in hun macho-device hebben gestopt dat hij is uitgegroeid tot motor en het petje is uitgelubberd tot integraalhelm. Hun culinaire diepgang gaat niet verder dan een hamburger met friet. De diepere geneugten van de Dürum ontgaat ze ten ene male. Bovendien heeft Üssen geen spit. De kans dat er wel Döner verkocht wordt is natuurlijk aanwezig, maar zo’n wit berijpte plastic zak die achtereenvolgens door de magnetron en de na-verbrandplaat wordt gehannest is niet mijn ding. Gelukkig nemen Ma CA en ik op het plein ook  A Markt waar. Vrolijke vlaggen met de afbeelding van een spit geven hoop.
Bij binnenkomst is er enige teleurstelling. Het spit is gevuld met ei-lam, plakvlees dus. Met al die lammetjes in de wei op dit moment doet het me denken aan vlaggetjesdag. De Hollandse nieuwe is op de markt, maar je neemt een rolmops omdat AH dichterbij is dan de visboer.
Ei-lam blijft behelpen, en ook de naam A Markt roept geen onstuimig enthousiasme op. Er moet echter nog gestreken worden, en dat doe je niet op de nuchtere maag. We besluiten door te bijten. Dat blijkt toch de juiste beslissing. A Markt is duidelijk een familiebedrijf. Pa, ma en dochter drijven de tent. Waarneming 1: we worden hartelijk welkom geheten. Het eerste punt is binnen. Waarneming 2: Bakkerij A Markt heeft allerlei Turkse lekkernijen in de vitrines. Alles ziet er keurig uit. Waarneming 3: Het voedsel wordt met de handen klaargemaakt, maar men draagt er keurige handschoentjes bij. Dit lijkt geen show. Alles ziet er zeer hygiënisch uit.
We kunnen kiezen uit een broodje of een Durum. Het verschil is €0,50. We kiezen voor de dure optie, de Durum van € 4. “Alles erop?” vraagt de Kebabber, met een toon waaruit blijkt dat we ons gedragen als kenners die geen omschrijving van “alles” nodig hebben. Uiteraard is dit onze keuze.
De broden gaan in de oven, en worden daarna goed gevuld met salade en knoflook en, sambalsaus. De salade bestaat verassend uit wortels, sla, komkommer en ui. Alles wordt keurig verdeeld, en vervolgens opgerold. Daarna verdwijnt het, verpakt in aluminium, nog even onder de gril.
Het oordeel: De rauwe wortels zijn het meest opmerkelijk. Ze zijn wat zoet, maar best lekker, en net als de rest, vers. Hoewel de vleesvervanger al door me is afgeserveerd, weet ik door mijn ervaring bij DC dat er nog vele handelingen kunnen worden verricht om het product echt onaangenaam te maken: taai, hard, zwart, waterig, vet, smakeloos of een combinatie van deze. De familie hier slaagt er in positieve zin in alles uit de kast te halen: beter dan dit is ei-lam niet te krijgen. Ook zijn ze zeker niet zuinig met het vlees. Ik zet er een beker ayran naast. Blij zegt de kebabber “in Turkije geven we dat er bij zonder het te vragen” en zwaait ons vrolijk uit. We eten het buiten op een gemeentelijk bankje. MaCA kan de knoflooksaus niet terug vinden, daarvoor geen punten, maar de sambal is lekker pittig.
Als we in aanmerking nemen dat we voor dit broodje de randstad hebben verlaten, is de conclusie “een eenvoudige doch voedzame maaltijd” die bikkelhard de basis vormt voor een record dat later die avond wordt gevestigd.
A Markt, Wolfskooi, Oss

https://www.google.nl/maps/place/Wolfskooi,+5345+Oss/@51.7662866,5.5016617,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47c6fc7e1d5c4753:0xf2b90d7498d4b9f3

Tags: · , , , , , ,

10 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Tedje Agga // mrt 30, 2011 at 09:41

  geen knoflooksaus op je kebab is als geen tieten op een wijf….onacceptabel.

  gelukkig verwacht ik niet dat ik ooit van mn leven in Oss zal komen, dus dat scheelt weer..

 • 2 bob kepap // mrt 30, 2011 at 17:19

  D’r zat flink wat op, maar als enige onderdeel was het slap spul.

 • 3 Jan Beton // mrt 30, 2011 at 17:40

  Ik vind het fijn te weten dat ik, wonende onder zee niveau, blijkbaar toch nog steeds mijn overhemden zou kunnen strijken mocht het mis gaan. En mocht ik een strijkijzer hebben.

 • 4 Delicatesther // mrt 31, 2011 at 11:51

  Hier wordt ik nou vrolijk van. :)

 • 5 peter schaap // mrt 31, 2011 at 12:26

  Haha, het wereldrecord onderwater strijken….

 • 6 Vriendin nummer B // mrt 31, 2011 at 14:19

  Schitterend. Vooral het record.

 • 7 Klant A Markt // sep 2, 2011 at 13:21

  Hoi,

  ten eerste wil ik zeggen dat u een hele leuke verhaal heeft geschreven, je blijft het doorlezen.
  U waarnemeingen kloppen !! zelfde ervaring heb ik ook meegemaakt bij A Markt. Ook zijn ze heel gul, ze laten allerlei lekkernijen proeven als je ernaar vraagt wat het is..

 • 8 Klant // okt 16, 2011 at 15:00

  Fantastisch verhaal. Ik kom daar nu ruim een jaar. Op zaterdag hebben ze lekkere gehaktbrood. Ook de kapsalon smaakt heerlijk. Verder hebben ze sinds kort rijst met kebab. Ik maak zelf salade erbij en heb dan een volledige maaltijd voor 6euro. Het is er ook erg hygiënisch. Dat tref je niet overal.

 • 9 Peter R. // okt 16, 2011 at 15:42

  ja jongens, we hebben er weer 2 voor de oudjaarslijst!

 • 10 ossenaar // jan 28, 2013 at 13:24

  Jammer dat je niet bij de bizim bent geweest… De eerste en de beste in Oss. Ik haal mijn doner nergens anders. Wel alleen kalfs en/of kip…

  Btw bij Ussen hoeven geen puntjes… Dat is de naam van de wijk waar dat winkelcentrum in ligt.

Reageer