KEBABREPORTERS

De site waar het allemaal om draait.

KEBABREPORTERS header image 2

Killerkebab of kebabkiller?

8 augustus 2010 door Bas · 3 reacties

Twee jaar na dato is de moord op de Turk Tevfik Igli uit Leeuwarden nog een groot vraagteken. De liquidatie toont echter overeenkomsten met een onopgeloste moordenreeks in Duitsland. Al jaren is de Duitse politie in de ban van de zogenaamde Kebab-killer.

Is de 41-jarige Igli het slachtoffer van de ongrijpbare Kebab-killer die in Duitsland een hele reeks liquidaties op zijn naam heeft staan? Twee jaar lang houdt de Turkse gemeenschap in Leeuwarden zich al bezig met deze vraag. Tevfik wordt in de winternacht van 11 februari 2008 van dichtbij door het raam van zijn VW Caddy neergeschoten. Hij is een bekende Turk in Leeuwarden en omgeving. Zijn zelfgemaakte Turkse hapjes vliegen al jaren als warme broodjes over de toonbank.

Igli runt kebabzaak Turquoise in hartje Leeuwarden en heeft zelfs plannen om een tweede zaak te openen. Volgens familieleden en vrienden van Igli viel dit voornemen echter niet goed bij één van zijn concurrenten. Vlak voor de moord ontstaat er zelfs een ruzie tussen Igli en de bewuste concurrent, waarbij rake klappen vallen. Igli breekt hierbij de kaak van zijn landgenoot. Vlak daarna sneuvelen de ramen van kebabzaak Turquoise. Is dit het werk van Igli’s concurrent? Het vermoeden is van wel, maar directe bewijzen zijn er niet.

Meteen na de liquidatie op de Groentemarkt in Leeuwarden, storten ruim twintig rechercheurs zich op het onderzoek. Iglis concurrent wordt aangehouden. Camerabeelden laten namelijk zien dat hij rond het tijdstip van de moord vlakbij de plek des onheil was. Wegens gebrekkig bewijs wordt hij echter enkele weken later vrijgelaten. De politie tast vervolgens in het duister, maar onderhoudt wel contacten met het buurland Duitsland. Daar heeft de zogenaamde mysterieuze Kebab-killer het in de jaren 2000 tot en met 2006 voorzien op voornamelijk Turkse ondernemers met geldproblemen. Mogelijk leende hij aan de Turken tegen woekerrentes geld en kwamen ze daardoor nog meer in de problemen. De meeste vermoorde Turken runden een kebabtent, vandaar de naam Kebab-killer. Acht Turken en één Griek zijn er bij de Oosterburen geliquideerd en de grote vraag is of Tevfik het volgende slachtoffers is. Igli hield van gokken en leefde zich volgens kennissen en vrienden flink uit op de fruitautomaten van Leeuwarden. Maar of hij door zijn gokpassie ook daadwerkelijk schulden had, is niet bekend. Vrienden van Igli bevestigen wel dat de Turk op zoek was naar een geldschieter voor zijn tweede zaak. Hardwerkend Hasret Igli (18), de dochter van Tevfik, vindt het moeilijk dat ineens allemaal praatjes over haar vader de ronde doen. “Zijn gokgedrag is in de media erg uitgebuit en dat doet me pijn. Mijn vader was een hardwerkende man die het beste met zijn gezin voorhad. Ik weet zeker dat de moord is gepleegd door iemand die behoorlijk jaloers op hem was.”

Volgens de politie staat het onderzoek momenteel op een laag pitje. “Maar het houdt ons nog zeker bezig,” zegt chef-recherche Wessel Feenstra. In het belang van het onderzoek wil Feenstra niet zeggen of er nog nauwe contacten met Duitsland zijn. “We houden alle opties open wat eigenlijk altijd het geval is bij een onopgeloste moordzaak,” aldus Feenstra. Dochter Hasret vindt het jammer dat er voor haar gevoel weinig aan het onderzoek wordt gedaan. “Sommige moordzaken worden jarenlang intensief onderzocht. Waarom deze zaak niet? Mijn moeder en ik worden weinig op de hoogte gehouden, iets meer medeleven en belangstelling was wel fijn geweest.” Kebabzaak Turquoise loopt volgens Hasret gelukkig nog wel als een trein. “Mijn oom heeft het overgenomen en dat gaat goed. Maar of de broodjes net zo lekker zijn als die van mijn vader, dat durf ik niet te zeggen.”

Bron: http://blog.spitsnet.nl/2010/02/11/was-de-kebabkiller-in-leeuwarden/

Tags: · ,

3 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Jan B. // aug 8, 2010 at 15:29

  Mijn oom heeft het overgenomen en dat gaat goed. Maar of de broodjes net zo lekker zijn als die van mijn vader, dat durf ik niet te zeggen.

  Haha. maar we moeten dus gaan oppassen, straks schrijven we iemand de afgrond in en bouwt die daardoor ook een schuld op bij de kebabkiller. Of ze huren hem in om ons eens te grazen te nemen…

 • 2 Ben Brak // aug 8, 2010 at 18:44

  hahaha

 • 3 Bas // aug 9, 2010 at 12:57

  dat stukje van de chick van leeman op hyves ook…dat er zoveel anderen zijn die hun het succes niet gunnen etc.

Reageer